• rund 10
 • rund 12
 • runderen1
 • IMG_0577_1
 • IMG_0611_1
 • IMG_0627_1
 • IMG_2917
 • rund 1
 • rund 2
 • rund 3
 • rund 4
 • rund 9

Texels rundvlees

Beweiding op de mooiste plekjes van Texel

Texels Rundvlees is net als Texels Lamsvlees een kwalitatief goed en duurzaam product van het eiland. Runderen van echte vleesrassen, hier geboren, geweid, gemest en geslacht. Verspreid over heel Texel zijn meer dan 15 gemengde bedrijven die zoogkoeien houden. Veel koeien grazen in prachtige gebieden zoals de Muy, het bos of het gebied rondom de Hoge Berg. Kalveren van zoogkoeien blijven minimaal een half jaar bij de moederkoe om te groeien met behulp van moedermelk en vers gras in de weide. De koeien die worden verwerkt door Slachtbedrijf Texel worden gekocht bij veehouders die zijn aangesloten bij de Vereniging van Texelse Zoogkoeienhouders.

In de winterperiode is het grasland te nat voor de koeien. Hierdoor worden ze binnen gehouden op een bed van stro. De koeien krijgen heerlijk mals gras gecombineerd met hooi zodat de pens goed geprikkeld blijft. Wanneer de koeien klaar zijn om te worden afgemest krijgen ze een goed uitgebalanceerde voeding wat op Texel is geteeld. Denk aan restproducten van aardappelen en bieten maar ook tarwe en maïs. Dit gevarieerde dieet tezamen met de natuurlijke beweging van de koeien zorgt voor een goede gezondheid en daarmee ook vleeskwaliteit.

Vleesrassen

Naast de bekende luxe vleesrassen, zoals Blonde d’Aquitaine, Piemontese, Limousin en Charolais, zijn er ook koeien zoals Schotse Hooglanders, Lakenvelders en Galloways te vinden op Texel. Dankzij deze verschillende rassen zijn meerdere smaakbelevenissen te behalen en kan Slachtbedrijf Texel voldoen aan de verschillende wensen van zijn slagers en andere afnemers.

Slachtbedrijf Texel is de spin in het web als het gaat om de transparante keten van Texels Rundvlees. In het verleden verdween Texels Rundvlees in de grote massa. Dankzij de samenwerking met de Vereniging van Texelse Zoogkoeienhouders is de gehele keten van productie, verwerking en verkoop aan slachterijen en restaurants behouden op het eiland. Cor Boschma kent iedere veehouder en beoordeeld zelf de koeien op de bedrijven zodat kwalitatief goed vlees gegarandeerd is: ‘Op deze manier zijn de lijnen kort en dit geld tevens voor het transport van de koeien naar mijn slachtbedrijf. De koeien hebben op deze manier niet de kans om gestrest te raken. Dit is beter voor het dier en voor het behoud van vleeskwaliteit.

Transparante keten

Naast de slagers op het eiland levert Slachtbedrijf Texel ook aan slagers en horecabedrijven op het vasteland. Deze slagers kunnen garanderen dat ze echt Texels Rundvlees verkopen, dat voldoet aan de criteria geboren, gemest en geslacht op Texel. U als consument krijgt deze garantie doordat deze slagers kunnen aantonen wat de herkomst van het dier is en waar het is geslacht. Zo weet u zeker dat u een eerlijk stuk rundvlees koopt wat door ons op een vakbekwame en hygiënische manier is geslacht en verwerkt.

Huisslachtingen

Huisslachtingen zijn tevens mogelijk. Dat wil zeggen: u brengt een dier of koopt een dier en laat het bij Boschma Slachtbedrijf Texel slachten. Wij maken er mooie produkten van en u kunt het thuis zelf inpakken of door ons laten verpakken en stickeren Slachtbedrijf Texels kan tevens al het vlees voor u gevacumeerd verpakken.

Klik op de link als u meer wilt weten over:

Slachtbedrijf Texel

Noodslachting

Ook in de veehouderij komt het soms voor dat dieren door een ongeval breuken of spierscheuringen oplopen. Door welzijnsredenen kan en mag een dier dan niet meer vervoerd worden. Het is zonde om een dier in deze situatie te moeten euthanaseren en afvoeren. Wanneer mogelijk wordt er een noodslachting gedaan. Een noodslachting mag pas worden gedaan als het dier op het moment van het ongeval gezond is en ook geen wachttijd heeft voor vlees. Daarnaast moet het dier gedood worden binnen72 uur na het ongeval. Een noodslachting dient in nauwe samenwerking te gaan met een geborgde dierenarts. De dierenarts stelt vast of er daadwerkelijk een ongeval heeft plaatsgevonden en keurt het dier op de gezondheid.

Vleespakketten en barbecue schotels

Naast het slachten verwerken wij intern het grootste deel van alle karkassen. Iedere werknemer heeft daarin zijn eigen specialisme. Terwijl Cor de voorkeur heeft om de karkassen te verwerken, verwerken de werknemers het uitgebeende vlees in de verschillende snitten.

> Lees verder...