• bedrijf 2
  • bedrijf 3
  • rund 9
  • track en trace1

De werkweek van Slachtbedrijf Texel

Bedrijvigheid in moderne slachterij

Iedere week wordt op maandags geslacht. De morgen begint allereerst met voorbereidende werkzaamheden voor het ontvangst van de dieren. De dieren –schapen, koeien en varkens- worden in koppels aangevoerd en kunnen eerst rustig wennen. Hierdoor zijn de dieren minder gestrest. De lammeren worden allemaal gescand met behulp van de chips in de oormerken. De transportpapieren worden verzameld en als pakket overgedragen aan de NVWA die in alle vroegte met de eerste boot naar Texel komt. De deskundige dierenarts controleert of alle gegevens compleet zijn en of alle dieren in goede gezondheid aanwezig zijn op de slachtplaats.

Tijdens het slachtproces worden de verschillende diersoorten apart geslacht waarbij ze in groepen worden verzameld. Kuddedieren zijn gewend om in groepen te staan en hebben geen stress zolang ze niet alleen zijn. Door op deze manier te werken wordt dierenwelzijn gewaarborgd en is er geen stress bij de dieren. Aan het einde van de slachtlijn worden de karkassen geëtiketteerd en gewogen waarbij bepaalde organen worden bewaard voor een tweede keuring door een vakkundige inspecteur van de KDS. Ieder goedgekeurd karkas krijgt een stempel met het EG nummer van de slachterij.

Woensdag gehaktdag

Er is geen enkele dag hetzelfde in de slachterij. De overige dagen van de week worden benut om karkassen uit te benen en verder te verwerken. Slagers ontvangen de karkassen van lammeren veelal in zijn geheel, varkens worden uitgesneden in de wenselijke snit en de runderen worden uitgebeend en vers in krat of in technische delen vacuum verpakt. Desgewenst kunnen we naar wens de vleesdelen splitsen en vliezen. Tevens slachten we runderen en varkens voor de grossierderij Al het vlees wat overblijft wordt verwerkt tot gehakt. Vroeger was dit al zo, vandaar de uitspraak ‘woensdag gehaktdag’ en bij ons is dat nog steeds.

Op donderdag en vrijdag worden verschillende bestellingen verwerkt en getransporteerd. Hygiëne is essentieel voor de voedselveiligheid. Daarop worden al onze medewerkers goed geïnstrueerd. Iedere dag worden onze productieruimtes intensief gereinigd . Op vrijdags wordt alles intensief gereinigd en gedesinfecteerd; van kantine tot koelcel.

Inkoop van producten

Dierenwelzijn is enorm belangrijk voor Cor Boschma; ‘Als dieren een goed verzorgd leven hebben gehad kan ik dit terug zien in mijn producten. Het gaat hierbij om een goed gebalanceerd dieet en ruimte om te kunnen bewegen. Bij voorkeur lopen de dieren in de weide maar ’s winters moeten de dieren heerlijk in een goed stro bed kunnen liggen’. Dit geld voor Texelse lammeren en Texelse runderen. Cor zoekt als het in zijn drukke schema past persoonlijk de lammeren en koeien uit die hij wil slachten. ‘Op deze manier weet ik zeker dat ik een goed product kan leveren aan mijn klanten. Iedere klant heeft ook zijn voorkeur wat betreft vlees en ras; deze voorkeur is bij mij bekend zodat ik aan eenieder zijn wensen kan voldoen’.

Slachtbedrijf Texel

Meer weten?

Heb je vragen? Neem dan contact met mij op.

Cor Boschma
De Vang 3
1791 CV Oudeschild

Tel: 0222-313625 of 06-22946061