• lam 1
  • lam 2
  • lam 6
  • lam 7
  • Boschma_03
  • Boschma_09
  • foto1
  • IMG_3074

Texels lamsvlees

Het Texels schaap is een uniek ras: breed in de schouders en heupen, waardoor er ‘veel vlees op de botten zit’. De Texelaar heeft de beste vlees-been verhouding, stevige billen, brede heupen en een dikke nek. De bespiering van het schaap is befaamd en overtollig vet blijft tot boven de dertig kilo geslacht gewicht achterwege. Bij stamboekfokkers valt de helft van de lammeren in de E-klasse van de SEUROP, een kwart zelfs S en een kwart de nog uitstekende U. Hiermee heeft de Texelaar zelfs in het buitenland de reputatie opgebouwd als vleesschaap met beste bespiering zonder vervetting. Naast het voordeel van relatief veel vetarm vlees is Texels lamsvlees wereldberoemd om de heerlijke smaak en fijne, malse structuur.

De lammeren die verwerkt worden door Slachtbedrijf Texel zijn op Texel geboren en geweid en hebben een zorgeloos leven geleid: lekker in de zon, liggend tegen de typisch Texelse tuunwallen. Bovendien krijgen ze een perfecte verzorging gedurende minimaal 100 dagen. Texels lamsvlees is op z’n best na minimaal 100 dagen dankzij het feit dat ze dan volledig ontwikkeld en slachtrijp zijn. Ondanks het feit dat lamsvlees eigenlijk een seizoenproduct is (eind april t/m augustus) kan Slachtbedrijf Texel het hele jaar lamsvlees garanderen dankzij de verschillende geboorteperioden op de bedrijven op het eiland.

Dankzij het feit dat deze dieren bij Slachtbedrijf Texel geslacht worden is de keten van Texels lamsvlees compleet op het eiland. Slachtbedrijf Texel werkt met veel zorg en precisie en maakt gebruik van korte lijnen in de keten. In de koppels waarin de lammeren zijn grootgebracht maken ze een korte rit en arriveren met weinig stress bij Slachtbedrijf Texel. De spieren zijn hierdoor niet verzuurd wat gunstig is voor het behoud van de vleeskwaliteit.

Iedere week wordt op maandag geslacht door middel van bedwelming; er wordt niet ritueel geslacht. Slachtbedrijf Texel werkt mee aan verschillende gecertificeerde ketens waaronder Waddengoud en echt Texels Product. Het lamsvlees verwerkt door Slachtbedrijf Texel is duidelijk te herkennen dankzij de stempel met het EG nummer (9425) en een label met het logo voor lamsvlees van Slachtbedrijf Texel op iedere verpakking. Het lamsvlees wordt verkocht aan slagerijen en restaurants op Texel en tevens aan gerenommeerde bedrijven op het vasteland.

Volgens sommigen is het vlees pre salé: voorgezouten door de zilte omgeving. Of dat klopt, laten we aan de fijnproevers over. Puur is het zeker en bovendien mooi rosé van kleur. Texels lamsvlees is een zeer gewaardeerd product en de vraag stijgt nog steeds.

Klik op de link als u meer wilt weten over:

Slachtbedrijf Texel

De Texelaar – Geschiedenis

Al eeuwenlang begrazen grote kuddes schapen de Texelse weiden. Voorheen was dit de ‘Pielsteert’ die op eenvoudig grasland prima kon gedijen maar nooit echt bespierd was. Dit schapenras werd gehouden om zijn wol en melk. Pas later werden schapen specifiek voor hun vlees gefokt. Door gerichte kruisingen met vleesrassen waaronder de Lincoln, de Leicester, de Wensleydale en de Cotswold is het ras de ‘Texelaar’ ontstaan.

De ‘Texelaar’, geniet grote faam. Zonder overdrijven is dit het belangrijkste schaap in Nederland. Ook wereldwijd staat het ras bekend, met name om de uitmuntende vleeskwaliteit. De schapenfokkers op het eiland zorgen al jarenlang via uitgekiende kruisingen voor een constant hoog niveau. De dieren moeten voldoen aan eisen, opgesteld door het Texels schapenstamboek. Kenmerken zijn onder meer een karakteristieke korte kop, geblokt en brede lijf en stevig achterwerk.

Texels lam